Hondentrimsalon Tilly

Maasbracht

Neem gerust een kijkje in onze trimsalon.

Lees meer

Hondentrimsalon Tilly

Maasbracht

Wij zijn lid van ABHB en beschikken over een honden EHBO diploma

Lees meer

Hondentrimsalon Tilly

Onze trimsalon is van alle gemakken voorzien

Lees meer

Hondentrimsalon Tilly

Maasbracht

Wij verkopen ook honden- en kattenvoer Cenaturio

Lees meer

Plukken

Binnen de verschillende vachtstructuren neemt de plukvacht een bijzondere positie in. De dichte zachte ondervacht met de draadachtige bovenlaag zijn vooral bij terriers bekend maar ook diverse andere jachthonden, teckels en schnauzers hebben een draadharige vacht. Het harde haar beschermde de honden tegen beschadigingen door struikgewas en in de nauwe pijpen van het roofwild waar zij op jaagden. Terwijl de harde bovenvacht strak aan het lichaam aan ligt en hierdoor een ondoordringbare barrière voor regen en andere natte weersinvloeden is, houdt de onderwol de dieren warm. Een perfecte outfit voor een sportieve hond die tegen een stootje kan. Het harde haar is tevens vuilafstotend. Door het dagelijkse werk van de honden en een, relatief, minder zware vacht was het mogelijk dat de honden zichzelf "plukten" doordat zij zich bijvoorbeeld door doornige struiken en braambossen moesten worstelen.

Ruwhaar in de trimsalon

Om de bijzondere structuur van een ruwhaar te behouden is tegenwoordig meer nodig dan racen door het struikgewas. De vachten zijn dikker geworden en de leefomstandigheden vragen om een meer gesoigneerde hond. Net als vele andere honden zal de ruwhaar minimaal 4 maal per jaar naar de trimsalon gaan om getrimd en gemodelleerd te worden. Daar waar het voor bijvoorbeeld een poedel niet uitmaakt of hij geknipt of geschoren wordt is de juiste techniek voor een ruwhaar wel degelijk van belang. De structuur en kleur hangt namelijk samen met de wijze van trimmen. Dit maakt de ruwhaar ook voor trimmers een bijzondere hond. De ruwe bovenvacht verhaart niet uit zichzelf. Het afgestorven haar, wat van bijvoorbeeld een labrador zich in wolkjes verzamelt onder de bank in de huiskamer, blijft in de huid zitten. Hierdoor vind je van een ruwhaar nauwelijks haar in huis maar heeft hij wel hulp nodig om het dode haar kwijt te raken. Dit gebeurt door plukken met duim en wijsvinger of met behulp van een zogenaamd trimmes. Het woord trimmes geeft eigenlijk een verkeerde techniek aan. Het is niet de bedoeling dat het haar afgesneden wordt maar met behulp van het trimmes, wat dan ook altijd bot moet zijn, wordt het haar met, dode, wortel en al uitgetrokken. Wanneer we dit zouden vergelijken met ons eigen haar lijkt dit een heel pijnlijke geschiedenis. Deze vergelijking gaat dus ook niet op. Het plukken is erg arbeidsintensief, het haar wordt plukje voor plukje verwijderd. Vroeger werd een ruwhaar 2 maal per jaar helemaal " uitgekleed" tot op de onderwol, alleen de zachte pluislaag bleef staan. Het duurde dan een week of 8 voor zich weer een nieuwe harde vacht onder de wol gevormd had en de pluislaag tijden de zogenaamde napluk verwijderd kon worden. Tegenwoordig gaan meer en meer trimmers over op de doortrim techniek. Hierdoor kan iedere 3 maanden de helft van de harde vacht uitgeplukt worden. Van iedere 2 haren blijft er een staan en loopt de hond nooit meer in zijn ondergoed. Door deze techniek is de omslag van een dikke, volle vacht naar een hele korte voor de hond en eigenaar niet zo groot en ziet de hond er eigenlijk altijd uit zoals de standaard van hem verwacht. De onderwol wordt ook veel meer ongemoeid gelaten wat de bescherming weer ten goede komt.

Scheren van plukvachten

Wanneer een ruwhaar niet geplukt maar geknipt of geschoren wordt gebeuren er bijzondere dingen met de vacht. De structuur veranderd van ruw en stug in zacht, krullerig en fluweelachtig en de kleuren vervagen tot een grauw geheel. Dit komt doordat de dode haarwortels in de huid blijven zitten en er hierdoor niet voldoende plaats is voor de nieuw ontwikkelende haar. De nieuwe haar boet aan kracht in met voorgaand resultaat. Met het knippen of scheren verdwijnt dus ook de functionaliteit van het ruwe haar. De honden worden snel nat tot op hun huid en ook de vuilafstotende functie is niet langer aanwezig. Bijna alle voordelen van een ruwharige vacht worden binnen 2 scheerbeurten te niet gedaan, alleen de niet verharende capaciteit blijft meestal bestaan. Is de ruwharige vacht in originele staat een zeer gebruiksvriendelijke vacht met weinig onderhoud, in geschoren toestand is het al gauw een viezige hond waar aan ook veel meer gekamd, geborsteld en gewassen moet worden. Een enkele keer kunnen de omstandigheden zo zijn dat een trimmer een ruwhaar onmogelijk kan plukken en wel moet scheren. Een hond kan door ziekte of leeftijd de pluksessie niet meer aan of is dusdanig verwaarloosd dat de vacht een viltmassa geworden is. Deze uitzonderingen zijn ongeveer 2% van alle plukhonden. Helaas worden er ook wel wat honden uit onkunde of gemakzucht geschoren. Het scheren gaat nu eenmaal vele malen sneller. Gelukkig zijn deze vachten door een meer ambitieuze trimmer vaak volledig te herstellen in hun oorspronkelijke staat. Al na een plukbeurt zie je kleur en structuur terug komen. Het is verstandig om met een ruwhaar selectief in het te kiezen trimadres te zijn, alhoewel herstel mogelijk is, is dit geen sinecure voor de trimmer en ook de hond vindt het vaak geen onverdeeld genoegen (de structuur is veranderd en daardoor plukt het niet optimaal). Voorkomen is beter dan genezen gaat ook in dit geval op. De beste plaats om een trimmer voor een ruwhaar te vinden is het wandelpark......Hier komen alle honden uit de buurt bij elkaar en kun je de eigenaar van een mooi getrimde hond aanspreken en om het adres vragen waar hun hond getrimd is.

Een strak in de vacht zittende Fox, Airedale of West Highland White Terrier is een lust voor het oog en straalt spirit en vitaliteit uit. Hieronder is een deel van de hond geplukt, dit is duidelijk te zien aan de nieuwe bruine streep op de rug van de hond,

plukken kl

Kostenplaatje

Aangezien het plukken een arbeidsintensieve bezigheid is zal hier ook een ander prijskaartje aan hangen dan aan het kappersbezoek van de eigenaar. Een trimmer is al gauw 2 a 3 uur met een hond bezig. De doorsnee hond geeft ook niet zelf zijn voetjes aan of houdt zijn hoofd keurig stil. Behalve kennis van de vachtstructuur moet een trimmer ook inzicht hebben in het gedrag van de hond om een trimbeurt voor alle partijen soepel te laten verlopen.

Heeft u nog vragen neem gerust contact met ons op of maak een afspraak voor uw hond of kat

Contactgegevens

 

 

 

Delen op social media?