De eerste keer trimmen voor uw puppy
Bij de geboorte zijn pups, qua uiterlijk, zeer gelijkvormig. Hun gewicht varieert van 100 gram (Yorkshire Terrier) tot 500 gram (Mastiff) maar om al te herkennen om welk ras het gaat is vaak moeilijk zeker wanneer de moeder niet aanwezig is. Zelfs ervaren kynologen kunnen hiermee lelijk op hun neus kijken. Behalve dat hoofd en lichaamsvorm per ras zo goed als gelijk zijn, zijn ook kleur en beharing vaak nog aan grote veranderingen onderhevig tijdens de opgroei.
Een zeer jonge pup lijkt dus vaak nog helemaal niet op de uiteindelijke hond die hij gaat worden.Voor wat betreft de kleur zijn de Dalmatische Hond en Australian Cattle Dog zeer goede voorbeelden. Beiden worden wit met een of meerdere duidelijke, grote, vlekken geboren. De bekende "rijst met krenten" vlekken van de Dalmaat en de gespikkelde vacht van de Cattle Dog laten zich pas in de loop der weken zien. Een zilvergrijze hond wordt veelal zwart geboren, zo ook de peper en zout Schnauzer, en diverse terrierrassen laten als boreling zeer weinig van hun tan-patroon zien. Zeer sterk gekrulde vachten laten al in de eerste uren na hun geboorte een golving van de beharing zien, vele anderen blijven enige tijd, dagen, een kortharig uiterlijk houden. Net als bij mensen is de beharing van veel zachtere en vaak dunnere structuur dan de volwassen haardos. Na enkele weken zal deze puppyvacht dan ook wat piekerig af gaan staan en is daaronder de nieuwe vacht zichtbaar.
Van belang voor iedere hond, maar zeker voor exemplaren van de diverse trimrassen, is het leren omgaan met gekamd en geborsteld te worden. De zachtere, dunnere puppyvacht leent zich uitstekend voor deze oefening. Voor het klitvrij houden is kammen en borstelen nog niet echt noodzakelijk en de pup leert op een vrij makkelijke wijze dat dit ritueel bij het verdere leven hoort. Kammen en borstelen dient vanaf het begin als een serieuze zaak gezien te worden. Speels happen in kam of borstel kan dus niet geaccepteert worden. Wanneer het kammen en borstelen op een tafel gebeurt zal dit een prima uitwerking hebben op de rug van de baas, begrijpt de pup eerder dat het geen speelkwartier is en is hij ook vast voorbereidt op de situatie in de trimsalon. Voor diverse rassen wordt het bezoek aan de trimsalon namelijk onderdeel van hun leven. Een frequentie van 12 tot 2 maal per jaar kan heel normaal zijn. Wat is er mooier dan wanneer de hond dit zonder angst en vrijmoedig ondergaat. De fokker en eigenaar kunnen hier de ondergrond voor leggen.
Het spreekwoord: "Jong geleerd is oud gedaan" gaat dus zeker ook op voor puppy's die vachtverzorging nodig hebben in hun verdere leven. Uw pup zal u zijn leven lang dankbaar zijn en ook de trimmers doet u hier veel plezier mee. Voor vragen, advies of een kennismakingsuurtje; kunt u bij ons een afspraak maken. Wij maken hier graag tijd voor vrij!
Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over de eerste trimbeurt van uw pup.